Una din cursele mele favorite

Ionuț Zincă (vicecampion Skyrunning 2014, Record Cross EcoMarathon 2015 – Loc 1, 56min04, câștigător EcoMarathon Moieciu de Sus 2012 – 3h35min:14).
“La prima participare, în 2011, am alergat Crossul, după care am mai alergat și bucla a doua.
Așa cum Zegama are un loc special în inima mea, același lucru îl pot spune despre EcoMarathon… după prima participare am rămas șocat. Nu puteam să cred că așa ceva se poate face în România, incredibilă organizarea, incredibilă locația, incredibilă cursa, totul este perfect. Felicitări echipei Eco și sper să nu vă pierdeți niciodată spiritul!
Următorul an, nu am vrut să pierd etapa ¨regină¨, adică maratonul. A fost fantastic, mai ales că jumătate din cursă nu o știam, partea „nouă” din bucla a doua, plus bucla a treia.”
În acel an, 2012, traseul de marathon a fost modificat astfel încât să nu mai exista nici o porțiune de drum, urcarea dintre Satul Cheia și Complex Cheile Grădiștei Fundata să fie pe poteca veche, o porțiune foarte frumoasă de pădure. Ionuț Zincă a câștigat în acel an marathonul, stabilind și primul timp de referință pentru acest traseu.
2015 l-a găsit pe Ionuț alături de noi și de această dată, gata de Start pentru proba de Cross. Incredibilă concurență la Start, probabil toate acestea au dus la obținerea unui record de cursă și coborârea sub 1h la această probă, record care probabil va fi greu de atacat! Au completat atunci podiumul Gheorghiță Vitalie și Gyorgy Szabolcs.
“EcoMarathon este una din cursele mele favorite, punctul forte pentru mine este ambientul evenimentului. O cursă foarte bine organizată din toate punctele de vedere care te face să revii cu drag, iar când ajungi la linia de sosire să te gandești deja la ediția următoare. În ultimii ani am încercat să ajung pe cât a fost posibil, cross-ul fiind proba la care am participat cel mai mult, asta din cauza programului competițional încărcat din trecut. Acum, în 2018, revin însă cu alte obiective. Dupa 2 sezoane accidentat, în ultimele luni genunchiul stâng a fost destul de generos cu mine, permițând-mi să revin la antrenamente. Revenirea doresc să o sărbatoresc cu proba regină la Eco, o sa fie al doilea test în încercarea mea de a ajunge la Campionatul Mondial de Lungă Distanță din Polonia. Sunt multe întrebări în mintea mea, care au nevoie de răspuns și sper să găsesc răspunsurile la Moieciu.
Mulțumesc familiei Eco, pentru șansa acordată de a mă afla la start și pentru calitatea evenimentului.
Multă sănătate și ne vedem la start!”

Sfatul util pentru cei ce aleargă Marathonul: “Nu forțați pe prima buclă, efortul în plus depus pe prima buclă se plătește apoi pe a treia. E foarte simplu să irosești ¨gloanțe¨ pe prima porțiune, mai ales că entuziasmul și doza de adrenalină pe care le primești la start te fac să urci ritmul mult față de ceea ce poți, iar din experiența mea, la cursele din România, se pleacă la ¨rupere¨. Așa că, ¨relax¨ la început, trebuie să vă bucurați de toate buclele, nu să fie un chin la sfârșit.”
Suntem onorați să îl avem pe Ionuț Zincă prezent din nou la Moieciu, este un sportiv cu un entuziasm fantastic și cu rezultate extraordinare obținute datorită calităților deosebite, dar mai ales datorită pasiunii pentru alergare, indiferent dacă este orientare sportivă sau alergare montană. Ionuț a câștigat Cross-ul în 2011, 2015(record) și 2016, iar în 2012 a câștigat proba de marathon.