De la inceput

Pasiunea noastră pentru munte, natură și alergare, entuziasmul nostru și al participanților și obiectivele inițiale cu care am pornit acest proiect, rămân cele mai motivante lucruri, împreună am reușit să facem din acest eveniment unul din cele mai așteptate concursuri ale anului.

Cadrul natural în care se desfășoară evenimentul, peisajele alpine ale crestelor înzăpezite, particularitatea traseului prin forma inedită de trifoi și prin alternanța urcărilor și a coborârilor sunt câteva din cele mai îndrăgite caracteristici la EcoMarathon.
Mereu ne gândim la cum am pornit inițial cu EcoMarathon, noi, mai întâi o gașcă de prieteni pasionați de natură, mers la munte dar și alergare montană, având bucuria și experiența concursurilor la care am participat, noi, acum ca organizatori, aceste amintiri ne dau putere și ne fac să mergem mai departe indiferent dacă uneori simțim că nu este foarte ușor. De multe ori zâmbim amintindu-ne atâtea întâmplări, văzând cum am crescut și noi ca eveniment dar mai ales ne bucură progresul extraordinar al alergării montane, bucuria acelora care revin an de an la EcoMarathon, alegi mai întâi să alergi Cross apoi încerci și Marathonul pentru că ai auzit cât este de frumos traseul și ești mai pregătit acum, te-ai antrenat!

Nu putem uita prima ediție din 2010, 400 de concurenți la start, emoții ale noastre ca echipă de organizare, noutate a traseului, cursa de Cross, care iată în timp, după doar 4 ani începe să devină atracție pentru cei care abia descoperă alergarea montană, apoi marathonul atât de diversificat, urcări si coborâri succesive, un peisaj fermecător în jur care te face să nu simți oboseala, urcări mai line sau mai abrupte cum ar fi Guțanu, coborâri nu foarte tehnice dar unele dintre ele susținute, cum ar fi în Bucla 2, sus, jos pe potecile din jur, un traseu rapid dar pe care trebuie să ai grijă cum îl abordezi.

În 2011 si 2012 numărul concurenților aproape s-a dublat ajungând la aproximativ 800 de participanți înscriși, număr limitat al locurilor în funcție de capacitatea de organizare și resursele pe care le avem, iar la toate edițiile viitoare imediat s-au ocupat locurile disponibile, ajungând, iată, în 2014 să putem fi pregătiți pentru 1300 de alergători si 400 de copii care vor lua startul. Impresionant este și numărul susținătorilor, exact cum ne-am dorit de la început, să nu fie doar o competiție de alergare ci și o alternativă de petrecere a timpului liber în natură indiferent de experiența competițională.
…2011 nu poți uita ediția cu surprize din partea vremii, soarele primăvăratic de la start și apoi ninsoarea neașteptată urcând către Guțanu in Bucla 3 sau peisajul de Craciun din centrul satului, imediat după premierea participanților.
2010 – 2014 albume cu fotografii de colecție care i-au atras și pe alții să participe sau încă aduc atâta bucurie celor care au alergat, mulțumim an de an fotografilor parte din echipa EcoMarathon!

Progresul fantastic este al participanților atât ca nivel de pregătire, dar mai ales evoluția lor ca număr, prietenia și entuziasmul cu care i-au atras pe cei din jur, prieteni, colegi, familie, revenind an de an aici, unii pentru a alerga sau doar pentru a-i încuraja pe cei care concurează. Evenimentul este al tuturor celor implicați indiferent că alegi să faci parte din echipa de organizare, ești voluntar, alergător sau doar susținător, mereu vii cu drag la EcoMarathon!
Ne dorim ca în fiecare an să fie totul cât se poate de bine pregătit, participanții să fie mulțumiți, dar și noi ca echipă implicată în organizare, ne bucurăm că am încercat an de an să aducem ceva în plus, să aducem sportivi cât mai buni la start. Popularitatea și succesul concursului ne-au făcut să fim mai profesioniști în organizare, chiar dacă uneori totul pare mai complicat, deși am acumulat experiență. Păstrăm încrederea în noi dar și în cei implicați, voluntari, comunitate locală, sponsori, dar în special încredere în alergătorii care, suntem siguri că, au înțeles că cea mai mare responsabilitate în primul rând este a lor ca participant.
Competiția EcoMarathon cuprinde trei curse distincte destinate iubitorilor de mișcare în aer liber și iubitorilor de munte.
EcoMarathon: concurs destinat alergătorilor avansați și celor care doresc să-și depășească limitele. Cursă pe distanța clasică de 42 de kilometri, cu o diferență de nivel de circa +2400m.
Eco – Cross: competiție destinată celor care preferă distanțele mai scurte sau care au început de curând alergarea și care doresc, totodată, să-și schimbe modul de viață, să devină mai activi. Va fi o cursă de 14 kilometri, cu o diferență de nivel de circa +600m, startul și sosirea având loc în Moieciu de Sus.
EcoKids: concurs destinat copiilor. În funcție de categoria de vârstă se vor parcurge diferite distanțe, cu startul și sosirea în Moieciu de Sus.
Gând la o nouă ediție, ce bucurie să fim iar la start, să vă întâlnim pe voi toți, să vă revedem pe voi cei care ați ales să reveniți la Moieciu de Sus sau să vă cunoaștem pe voi cei care alergați pentru întâia oară aici.
 An de an Moieciu este locul și momentul când ne bucurăm iar de un weekend petrecut la munte alături de prieteni, observăm primăvara și explozia naturii, alergăm iar pe aceste poteci minunate.
Amintirile pe care le câștigăm, experiența ca participant sau voluntar, întâmplarea de a întâlni pe cineva pe traseu, peisajele din jur, bucuria de a alerga alături de voi toți într-un cadru natural deosebit, startul cu ale lui emoții, o întâmplare petrecută în timpul concursului, linia de sosire, pozele în care te vei regăsi ulterior, o zi buna pe care ai avut-o, sau ceva neprevăzut, vor fi momente de care îți vei aminti cu drag mereu, câștigi entuziasm să alergi cu bucurie oricând și oriunde dar sigur ți se va face dor să revii la Moieciu de Sus, locuri și oameni atât de dragi.
Sportul si natura sunt atât de necesare pentru viață, pentru a ne face să ne bucurăm de ceea ce facem, de cei din jur și locurile minunate pe care le (re)descoperim, uneori alegând să alergăm la munte pe potecile de lângă noi, totul e mai divers la munte, mereu apar lucruri noi să descoperim chiar și în locurile în care am mai fost, sau, pur și simplu apar perspective noi, la munte trăirile sunt mai intense.
“De aceea, pentru mine muntele – munte se zice
De aceea, pentru mine iarba – iarbă se spune
De aceea, pentru mine izvorul izvorăște
De aceea, pentru mine viața se trăiește.”( Gând 5, Nichita Stanescu)
Concursul de copii EcoKids a luat amploare și este de asemenea o cursă foarte așteptată, și pentru ei ne-am pregătit, este unul din cele mai fascinante momente, nu trebuie să ratați startul celor mici, veniți să îi încurajați!
 Trebuie amintită mereu susținerea cea mai importantă a voluntarilor implicați în organizare, eforturi răsplătite, mai ales prin feedbackul extraordinar primit an de an de la voi toți cei care ați participat și ați fost atât de bucuroși.
 Păstrează entuziasmul tot anul!
(* fragmente din articolul aparut in revista Alerg – supliment special EcoMarathon 2014, Cornelia David )